Μία Απειλή επί θεατρικής... σκηνής | θεατρο - χορος , παραστάσεις | tff.gr
13:32
19/4

Μία Απειλή επί θεατρικής... σκηνής

UPDATED:

Την παράδοξη κωμωδία «Η Απειλή» ή «Όταν ο φασισμός κρύβεται σε ένα πακέτο γαριδάκια» της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη παρουσιάζει τo ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για μια προσπάθεια βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς, με τους Αιμιλία Βάλβη και Παναγιώτη Παπαϊωάννου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στην υπόθεση του έργου ένα ζευγάρι μικροαστών ζει σ’ ένα ασφυκτικό διαμέρισμα βλέποντας ασταμάτητα τηλεόραση και κρυφακούγοντας τους γείτονες. Όταν διαπιστώσουν ότι οι νέοι τους γείτονες είναι αλλοδαποί μετανάστες, γίνονται έξαλλοι. Αρχίζουν να οπλοφορούν και να σχεδιάζουν τη φυσική εξόντωσή τους. Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε γελοίους και θλιβερούς υπερασπιστές ενός ανύπαρκτου οχυρού. Όταν, ωστόσο, οι θλιβεροί άνθρωποι οπλοφορούν, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ο άντρας θέτει το ερώτημα: «Το ξέρεις πώς αν φάω έναν απ’ αυτούς τους νόμιμους, τρώω όσα χρόνια θα έτρωγα αν σκότωνα εσένα;». Ένα κείμενο που στηλιτεύει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ένα έργο για τον παράλογο κόσμο μας.

Στην παράσταση το διαμέρισμα της Απειλής τοποθετείται στο κέντρο μιας δυσ-τοπίας: ένα καθιστικό, περικυκλωμένο από μια αφιλόξενη παραλία. Όμως, το ναυάγιο συμβαίνει μέσα στο διαμέρισμα. Ο Δήμος Μυτιλήνης παραχώρησε ειδικά για τις ανάγκες αυτής της παράστασης εκατόν ογδόντα σωσίβια που έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι τους τελευταίους μήνες πέρασαν τη θάλασσα για να σωθούν. Τα σωσίβια αυτά, ένα τεκμήριο της οδύνης του εξόριστου σώματος του «ξένου», μετατρέπονται σε τοίχους του διαμερίσματος του ζευγαριού,

«Το κωμικό εναλλάσσεται με την υπερβολή του ωμού ρεαλισμού κοιτάζοντας με το μικροσκόπιο τον φασισμό που μπορεί να κρύβεται μέσα σε ένα ζευγάρι παντόφλες ή σε ένα πακέτο γαριδάκια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λεοντάρης.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγώ, ο ξένος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που έχει ως στόχο να αναδείξει θέματα διαφορετικότητας, σημαντικά κείμενα πάνω στην ιδέα του «Άλλου», να συντονιστεί με φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης

Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου

Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς

Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Info:

Που: Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Πότε:  Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 στις 21:00 έως 23/4/2017

Ημέρες και ώρες: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00 &21:00

Εισιτήρια: Κανονικό 12,00€,Μειωμένο 8,00€ (φοιτητικό, ανέργων), Ατέλειες: 5,00€

Πληροφορίες: Tηλ. 2315 200 200, ntng.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Μία Απειλή επί θεατρικής... σκηνής
  • Μία Απειλή επί θεατρικής... σκηνής
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ