ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
12:49
16/2

Κερδίστε προσκλήσεις για τις συνθέσεις του Νίκου Σκαλκώτα στο Μέγαρο

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιάσει τις συνθέσεις για πνευστά του αξέχαστου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949). Τη  Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, το κοινό της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη Σονάτα κοντσερτάντε για φαγκότο και πιάνο, τα Κουαρτέτα αρ. 1 και αρ. 2 για πιάνο και πνευστά, το Κοντσερτίνο για όμποε και πιάνο και το Κοντσερτίνο για τρομπέτα και πιάνο. Τα έργα ερμηνεύουν οι: Σπύρος Κοντός (όμποε), David Tomàs Realp [Νταβίντ Τομάς Ρεάλπ] (φαγκότο), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα) και Λητώ Θώμου (πιάνο).

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο. Όπως αναφέρει ο Χάρης Ξανθουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Μεγάρου, σε σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα του αφιερώματος: «Ο αιφνίδιος θάνατος, από περισφιγμένη κήλη, του Νίκου Σκαλκώτα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1949, σφράγισε μια εικοσιπενταετία εντατικής μουσικής δημιουργίας. Το έργο του, που αριθμεί περισσότερες από 100 συνθέσεις […], κινείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στον χώρο της ατονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού, αλλά και στο υπόλοιπο μέρος, το τονικό, ο Σκαλκώτας επιδεικνύει την ίδια ευρηματικότητα, την ίδια πλούσια και γόνιμη συνθετική σκέψη, μια ενιαία μουσική προσωπικότητα, ικανή να αποτυπώνεται εξίσου στα διαφορετικά ιδιώματα που χρησιμοποιεί».

Στη συναυλία της 20ής Φεβρουαρίου θα ακουστούν τα Κουαρτέτα για πιάνο και πνευστά αρ. 1 και αρ. 2 (1940-1943), το Κοντσερτίνο για όμποε και πιάνο (1939), το Κοντσερτίνο για τρομπέτα και πιάνο (1941-1943) και η Σονάτα κοντσερτάντε για φαγκότο και πιάνο (1943), πέντε έργα σε «ελεύθερη ατονικότητα» που συναποτελούν ενιαίο κύκλο και γράφτηκαν κατά την ώριμη περίοδο του συνθέτη.

Το αφιέρωμα του Μεγάρου στο Σκαλκώτα αφορά  έναν ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων που στοχεύει να μυήσει τους μουσικόφιλους στον κόσμο του πρωτοπόρου της σύγχρονης μουσικής, του έλληνα μουσουργού που είχε το σθένος να υπηρετήσει την τέχνη του χωρίς καμία προσωπική φιλοδοξία και χωρίς παραχωρήσεις, κατορθώνοντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη ελληνική και διεθνή μουσική.

Το αφιέρωμα είναι πολύπλευρο και άρχισε τον προηγούμενο Νοέμβριο, με το ρεσιτάλ του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή και του πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου. Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων θα κλείσει με ένα διήμερο συμπόσιο που έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Απριλίου. Τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας (29/4), ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου θα διευθύνει την Καμεράτα σε κορυφαία έργα για έγχορδα του έλληνα συνθέτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ακτινοβολία στον 20ό αιώνα.

Info:

Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Πότε: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ

Εισιτήρια:10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)

4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 €  (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες: 210 72.82.333 www.megaron.gr

Fill out my online form.
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ