ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΜΟΥΣΙΚΗ
6:26
12/9

Μάκης Γεωργαντέλης: Μαγική Φλογέρα (ΛΥΡΑ)

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

ΕΝΑΣ ΔΙΣΚΟΣ ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...

"Η Μαγική Φλογέρα" είναι ένα παιδικό βιβλίο βασισμένο στο κλασικό γερμανικό παραμύθι "Ο Αυλητής του Χάμελιν". Στην έκδοση περιέχεται και το παρόν CD, με μουσικές και τραγούδια που έχει γράψει ο Γιάννης Γεωργαντέλης.

Στην όμορφη πόλη του Χάμελιν εξελίσσεται το παραμύθι αυτού του CD, το οποίο περιέχει πρόζες και στιχάκια τραγουδιών γεμάτα διδακτικά νοήματα. Στην αρχή θα ακούσεις τον αφηγητή να λέει: <Οι κάτοικοι του Χάμελιν ήταν όλοι αρκετά πλούσιοι μα και πολύ τσιγκούνηδες. Τους ενδιέφερε μόνο να βγάζουν λεφτά. Ο πιο φιλοχρήματος ήταν ο Δήμαρχος ένας φαφλατάς κοιλαράς που σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του. Ηταν τόσο φιλάργυρος και καχύποπτος ώστε όλα τα χρήματα τα έβαζε σε σεντούκια και τα κρατούσε στο δωμάτιό του. Αλλά και η γυναίκα του, η κυρία Δημάρχου, ήταν πολύ φαντασμένη. Της άρεσε να τη θαυμάζουν, να την κολακεύουν και να ξοδεύει αλόγιστα χρήματα σε λούσα και κοσμήματα>.

Φροντισμένο κείμενο λογοτεχνικά, όπως βλέπεις, με πολλές «σπάνιες» λέξεις που καλό είναι να τις μαθαίνουν όλα τα ελληνόφωνα παιδιά. Αρα με λογοτεχνικούς όρους το δισκάκι παίρνει ένα άριστα.

Σε ψυχολογικό επίπεδο όμως δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει όλος αυτός ο <βερισμός>-ρεαλισμός. Οι τόσες ομοιότητες με τη σημερινή πραγματικότητα δεν ξέρω αν είναι ό,τι καλύτερο για τα πολύ μικρά παιδιά που τα παραμύθια τα βιώνουν σε συμβολικό επίπεδο. Και άρα μάλλον το μήνυμα που παίρνουν από αυτό το ρεφρέν, για παράδειγμα, δεν είναι ό,τι καλύτερο:

<Μια πόλη, μια πόλη που όμοιά της δεν έχει
και κάθε μέρα βρέχει
χρυσάφι στην τσέπη του μπαμπά>

Οι πλούσιοι, δηλαδή τα λεφτά τα έχουν επειδή τα βρέχει ο ουρανός και όχι επειδή δουλεύουν και τα βγάζουν? Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να νομίζει το παιδί μου, όχι μην τυχόν και παρεξηγηθούν οι πλούσιοι, αλλά γιατί κανένας δεν αποκτά χρήματα έτσι. Εξ άλλου το χρήμα δεν είναι κάτι που μπορεί να επιθυμούν πολύ μικρά παιδιά άρα αυτό το δίδαγμα προφανώς απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά, σωστά;

Το επιχείρημα που προσπαθώ να αναπτύξω εδώ θέλει πολλές σελίδες εξήγησης και παρέμβαση ειδικών παιδοψυχολόγων που έχουν ασχοληθεί με το συμβολισμό των παραμυθιών, οπότε τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα εδώ.

Πάμε λοιπόν πίσω στο δισκάκι να μιλήσουμε για την πλούσια ενορχήστρωση, η οποία είναι εξ ίσου διδακτική –γεγονός θετικό στην προκειμένη περίπτωση. Εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά φυσικά μουσικά όργανα ('κλασικής' ορχήστρας) με αποτέλεσμα το μουσικό άκουσμα να περιέχει πολλές πληροφορίες χωρίς όμως η σύνθεση να χάνει τη λιτότητα ή την εκφραστικότητα της. Ωραίες μελωδίες εξαίσια ερμηνευμένες από τη Συμφωνική Ορχήστρα Εnsemble Sinfonia de Montreal, που αξίζει άλλο ένα άριστα.

Η επιλογή του συνθέτη οι ερμηνευτές να είναι λυρικοί τραγουδιστές, ενώ είναι σχετικά επικίνδυνη -ειδικά αν οι λυρικοί δεν επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στο <άπλωμα> των φωνητικών δυνατοτήτων τους- εδώ λειτουργεί θετικά διότι οι ρόλοι έχουν γραφτεί χωρίς φωνητικές ακρότητες και άρα είναι κατανοητοί και φιλικοί προς τα παιδιά αυτιά. Εξ άλλου, μουσικά το δισκάκι πάει από την όπερα στην οπερέτα και μετά στο σύγχρονο μιούζικαλ, το οποίο από μόνο του είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στποιχείο.

Το παραμύθι, όπως προείπαμε είναι κλασικό: ο αυλητής που απαλλάσσει την όμορφη πόλη από τα ποντίκια που τη δυναστεύουν παίζοντας μαγικές μελωδίες στη φλογέρα του.

Στο τέλος, όταν οι <δυνάμεις> του καλού υπερισχύουν (έστω και αναγκαζόμενοι να καταφύγουν στον εκβιασμό των <κακών> φιλοχρήματων), μαζί με το τετράστιχο που αναφέρεται πάλι σε χρήματα και χρυσαφικά, υπάρχει κι ένα άλλο που λέει:
<Σαλάμι, τυρί και πεπόνια
ψωμί, παξιμάδια λεμόνια
παστό μπακαλιάρο ένα τελάρο
κουλούρια ένα κάρο>

Και η μουσική συνεχίζει να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα, καλοχτισμένη αρμονικά και με τέλειο μέτρο ερμηνευμένη.

ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ;
Ναι, θα πω για τη μουσική περισσότερο παρά για το στίχο (για τον οποίο διατηρώ τις ανησυχίες μου). Μουσικά όμως το παιδί θα κερδίσει πολλά από αυτό το καλό ηχογράφημα, όσο μικρό κι αν είναι.

Γεωργία Λαιμού
Ακούς φωνές; Πες το μου να ησυχάσεις μ ένα κλικ εδώ...:
gplemos1@ath.forthnet.gr

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ/TRACKS:

 1. Το Χάμελιν
 2. Η πόλη Χάμελιν
 3. Ενας βαρύς χειμώνας
 4. Απόψε θα γίνει χαλασμός
 5. Η επόμενη μέρα
 6. Το καλό το τυρί έχει τρύπες
 7. Στο σχολείο
 8. Κυρία, κυρία
 9. Ο Δήμαρχος και οι υποσχέσεις του
 10. Καλοί μου συμπολίτες
 11. Ψάχνοντας για λύση
 12. Η μαγική φλογέρα
 13. Ο μυστηριώδης αλήτης
 14. Χορεύω, χορεύω
 15. Πίσω στον παλιό ρυθμό
 16. Η γκρίνια της Δημαρχίνας
 17. Η τιμωρία του αυλητή
 18. Μοιάζει μαγικό
 19. Μια πόλη χωρίς παιδιά
 20. Πέτα, σπουργιτάκι
 21. Ενας διαφορετικός έρανος
 22. Τρεχάτε ποδαράκια μου
 23. Γέλια και τραγούδια
 24. Η μεγάλη γιορτή
 25. Αποχαιρετώντας την πόλη

ΚΕΙΜΕΝΟ: Χριστίνα Μανιά
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Γιώργος Σγουρός
ΣΤΙΧΟΙ & ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Γεωργαντέλης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δημήτρης Ηλίας

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ/CD:
ΣΥΝΟΨΗ: Το Χάμελιν είναι μια πλούσια πόλη. Οι κάτοικοί της όμως είναι φιλοχρήματοι και εγωιστές. Όταν έρχεται ο χειμώνας, το Χάμελιν γεμίζει από χιλιάδες ποντίκια που τρώνε ότι βρεθεί μπροστά τους. Κι εκεί που όλοι έχουν απελπιστεί, εμφανίζεται ένας άνδρας, ντυμένος με πολύχρωμα ρούχα και κρατώντας μόνο μια φλογέρα στα χέρια του. Υπόσχεται να διώξει τα ποντίκια, αρκεί οι κάτοικοι να δώσουν τρόφιμα και ρούχα στους γύρω χωρικούς. Ο αυλητής πράγματι απομακρύνει τα ποντίκια από την πόλη. Οι κάτοικοι όμως δε θα τηρήσουν τη συμφωνία τους. Τότε ο παράξενος άνδρας θα δώσει στους κατοίκους ένα μάθημα που θα το θυμούνται για πάντα...

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΑΔΑΣ:
Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με αφήγηση του παραμυθιού και τραγούδια. Σε μια μοναδική υπερατλαντική συνεργασία, 54 Ελληνόπουλα του Μόντρεαλ της παιδικής χορωδίας Chroma Musika/Socrates και τα ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ από την Αθήνα τραγουδούν συνοδευόμενα από τη συμφωνική ορχήστρα Ensemble Sinfonia de Montréal.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ
Αφηγείται ο Μάκης Παπαγαβριήλ, ενώ τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι βραβευμένοι ομογενείς λυρικοί τραγουδιστές Μαρία Διαμαντή και Δημήτρης Ηλίας, καθώς και η Μαριαλένα Σπίνουλα από την Ελλάδα. Ο μαέστρος της Ensemble Sinfonia de Montréal Louis Lavigueur είναι από τους γνωστότερους μαέστρους του Κεμπέκ. Συνολικά, πάνω από 200 άτομα συνεργάστηκαν για αυτήν την παιδική μουσική παραγωγή, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε όλες τις Ελληνικές ομογένειες του κόσμου.

Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Κυβερνήσεων του Καναδά και του Κεμπέκ, του Δήμου του Μόντρεαλ και της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΦΑΚΕΛΟΙ


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE